Valtuustoaloite: Klaukkalan Tiiran rantaan rantasauna

30.05.2024

Jätin eilen valtuustoaloitteen, jossa esitetään rantasaunatoiminnan mahdollistamista Klaukkalan Tiiran rannassa. Erityisesti talviuinti on hyvin suosittu harrastus, ja Klaukkalasta puuttuu tähän sopiva yleinen rantasauna. Tällä aloitteella saataisiin tällainen palvelu Klaukkalan alueen asukkaiden saataville ilman, että kunnan täytyisi käyttää siihen merkittävästi rahaa. 

Aloite sai laajan kannatuksen, ja sen allekirjoitti lisäkseni 41 valtuutettua ja varavaltuutettua. Toivottavasti aloite etenee ripeästi, jotta Klaukkalassa päästään pian nauttimaan yhteisöllisestä saunakulttuurista ja paremmista avantouintimahdollisuuksista.

Lue koko aloiteteksti alta:


Tiiran rannalle vuokra-alue yleiseen rantasaunatoimintaan

Nurmijärven kuntastrategiassa linjataan, että kunta tukee matkailu- ja palveluyrittäjiä liiketoiminnan kehittämisessä. Hyvinvointiin liittyvien palveluiden osalta strategiassa linjataan, että kunta edistää palvelujen tuottamista yhteistyössä yritysten, kolmannen sektorin sekä eri yhteisöjen kanssa.

Kunta on elinvoimalupauksessaan sitoutunut toiminnassaan edistämään yrittäjämyönteistä ilmapiiriä ja kuntakuvaa tavoitteena yritysten sijoittumistahtotilan nostaminen.

Nurmijärven alueella on yleisiä rantasaunoja lähinnä kunnan pohjoisosissa, eikä Klaukkalassa ole sellaista lainkaan. Samaan aikaan esimerkiksi talviuinti on kasvattanut suosiotaan voimakkaasti. Suomalainen saunakulttuuri on valittu Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon, ja tätä arvokasta ilmiötä on tärkeää vaalia myös Nurmijärvellä.

Kunnalla ei tiukan taloustilanteen vuoksi ole lähivuosina mahdollisuutta lähteä toteuttamaan omia rantasaunahankkeita. Olisikin ensiarvoisen tärkeää, että kunta olisi houkutteleva kohde yrityksille, jotka omalla riskillään ja kunnalle vuokraa maksaen toteuttaisivat tällaisia palveluita kuntalaisille. Pääkaupunkiseudun ympäristössä toimii useita rantasaunatoimintaa harjoittavia yrityksiä, joilla saattaa olla kiinnostusta laajentaa toimintaansa myös kehyskuntiin. Klaukkalan ympäristö on asukasmäärältään sen kokoinen alue, että rantasaunatoiminta voisi olla kannattavaa liiketoimintaa.

Tiiran ranta on saunatoiminnalle potentiaalinen kohde, sillä sen saavutettavan sijainnin lisäksi rannan alueella on kunnalla paljon maanomistusta, ja maata on paljon esimerkiksi nurmikenttänä. Myös kunnan avantouintipaikka ja pukuhuoneet voisivat tuoda synergiaetua saunatoiminnalle.

Me allekirjoittaneet esitämme, että kunta aloittaa pikimmiten selvityksen vuokra-alueen osoittamiseksi ympärivuotiseen yleiseen saunatoimintaan Tiiran rannasta. Selvityksen osana selvitettäisiin yhteistyössä kiinnostuneiden alan yritysten kanssa, millainen ja minkä kokoinen rantasaunakonsepti sopisi alueelle sen muu käyttö huomioiden. Tämän jälkeen kunta järjestää alueen vuokrauksesta avoimen kilpailutuksen. Alueen vuokran tulee kattaa vähintään kunnalle siitä aiheutuvat kulut. Sopimuksen tulee olla niin pitkä, että se mahdollistaa yrityksille investoinnin tekemisen alueelle. Mikäli jostain syystä Tiiran ranta osoittautuisi toiminnalle sopimattomaksi paikaksi, tulee tarkastella toiminnan sijoittamista Lähtelän rantaan.

Otto Suhonen (Kesk.)