Otto Iisak Suhonen

Kuka olen?


Olen 20-vuotias oikeustieteen opiskelija Nurmijärveltä. 

Otto Nurmijärvellä

Olen asunut Klaukkalassa muutaman vuoden ikäisestä lähtien. Olen kasvanut täällä ja saanut monia kokemuksia eri-ikäisen lapsen näkökulmista. Olen löytänyt naapurustostani parhaat leikkipaikat, kokenut lähialueen hurjimmat pulkkamäet ja nähnyt Ylitilantien päiväkodin eskarin parhaat lelut ja leikit. 

Peruskouluni kävin Isoniitun koulussa, josta minulla on paljon hyviä muistoja. Muistan hyvin, kuinka hienoa oli päästä leikkimään oikeaan metsään välitunneilla, ja kuinka isolta satojen oppilaiden koulu pienen koululaisen näkökulmasta tuntui. Opettajat olivat mahtavia. Heidän merkityksensä tajuaa vasta näin jälkikäteen. Oli onni, että niin monet asiat olivat hyvin, eikä minun tarvinnut kärsiä monista ongelmista, joita monissa kouluissa valitettavasti on. Uudessa koulussa ei ollut sisäilmaongelmia, enkä joutunut myöskään kiusatuksi. Nyt on hauskaa seurata, kun pikkuveljeni käy alakoulussa läpi samoja vaiheita, kuin minä 10 vuotta sitten. Olen huomannut, että todella moni asia on kouluissa vielä samoin, kuin omina kouluaikoinani. Uskon, että näistä melko tuoreista oppilasnäkökulman kokemuksistani olisi hyötyä myös kuntapäättäjänä. Koulutusta on tärkeää kehittää oppilaan näkökulma keskiössä.

Yläkoulun jälkeen menin lukioon Klaukkalaan Arkadian Yhteislyseoon. Lukio oli haastavaa, mutta myös mielenkiintoista. Pääsin näkemään ja kokemaan ne kovat paineet, joita raskas lukio-opiskelu, sen lopussa häämöttävät ylioppilaskirjoitukset ja takaraivossa hakkaava hoppu tietää tulevaisuuden uravalinta luovat. Nyt vastavalmistuneena ylioppilaana haluan pääsen tuomaan osaamiseni esimerkiksi Nurmijärven sivistyslautakuntaan. Tämä osaaminen on tulevalla valtuustokaudella erittäin tärkeää, kun Nurmijärven lukion uudisrakennusta lähdetään suunnittelemaan. Nuorten ääntä tarvitaan myös mielenterveyspalveluiden kehittämisessä, sillä nuoret voivat tällä hetkellä mieleltään huonommin, kuin koskaan.

Tärkeimmät luottamustoimeni tms.:

 • Kunnanvaltuutettu 2021->
 • Sivistyslautakunnan jäsen 2021->
 • Kunnanhallituksen varajäsen 5/2022->
 • Nuorisovaltuutettu 2017-2021
 • Nuorisovaltuuston edustaja sivistyslautakunnassa 1/2019-6/2019
 • Maakunnallisen nuorisovaltuuston jäsen ja sihteeri 2019-2020
 • Nuorisovaltuuston puheenjohtaja 6/2019-12/2020
 • Nuorisovaltuuston edustaja kunnanvaltuustossa 6/2019-12/2020
 • Toiminta kunnan joukkoliikennetyöryhmässä 2020-2021
 • Uudenmaan keskustanuorten varapuheenjohtaja 2022->
 • Uudenmaan keskustanuorten piirihallituksen jäsen/varajäsen 2018-2022
 • Kansanedustaja Matti Vanhasen ja Hanna Kososen eduskunta-avustaja 3/2021-6/2021

Otto harrastuksissa

Olen harrastanut elämäni aikana musiikkia ja urheilua. Musiikkiharrastukseni alkoi eskarissa ja jatkui aina yläkouluun asti. Pääsin kokemaan Nurmijärven musiikkiopiston, Nurmijärven opiston ja koulun bändikerhon tarjoamat elämykset. Niinkin tavalliset asiat, kuin koulun esitykset ja kerhot voivat tarjota lapselle suuria onnistumisen ja yhdessä tekemisen kokemuksia, joita on tärkeää vaalia. Olen seurannut ilolla koulujen yhteydessä toimivien harrastuskerhojen yleistymistä Nurmijärvellä ja pidän tärkeänä sen kaltaisen toiminnan jatkumista. 

Musiikkia tärkeämpi harrastukseni on ollut liikunta. Aloin alakoulussa harrastamaan maastohiihtoa, ja se vei mennessään varsin nopeasti. Kiersin yläkoulun ajan sm-kilpailuja ja treenejä saattoi olla viikossa kuutena päivänä. Harrastus sisälsi paljon hienoja kokemuksia, uudenlaisia elämyksiä ja sieltä löytyi myös hyviä ystäviä. Tunnen suurta arvostusta seuratoimijoita kohtaan ja nostan hattua erityisesti heille, jotka tekevät lasten ja nuorten eteen töitä pienellä korvauksella tai jopa kokonaan ilman sitä. Seurojen työ on korvaamatonta, ja kunnan pitää se mahdollistaa. Myös harrastetasoinen liikunta on tärkeä huomioida kilpaurheilun ohella.

Liikuntaharrastukset luovat myös elämänmittaista hyvinvointia. Vaikka itsellänikin kilpaurheilu on jo jäänyt taakse, on se jättänyt jälkeensä liikunnallisen elämäntavan. Nykyisin harrastan erilaisia kestävyyslajeja kuntoilupohjalta. Klaukkalan alueen metsät ovat tulleet tutuksi polkujuoksun merkeissä, talvet kuluvat lähialueen laduilla ja välillä tulee käytyä myös iltarasteilla tai pyöräilemässä niin maastossa kuin maantielläkin. Pidän todella tärkeänä, että Nurmijärvellä ulkoilupaikat ovat lähellä ja liikunta on helppoa. Se on meidän valttikorttimme.

Otto vaikuttamassa

Olen ollut kiinnostunut uutisista ja maailman tapahtumista alakouluikäisestä lähtien. Joskus vanhempani saattoivat löytää minut lukemasta Helsingin Sanomia keittiön pöydässä tai kuuntelemassa radiouutisia. Tämä kiinnostus on jatkunut, ja nykyään olenkin vaikuttajana monessa mukana.

Nuorisovaltuusto on ollut merkittävin paikka, jossa olen kasvanut vaikuttajaksi. Lähdin mukaan sen toimintaan 9. luokalla, ja pian olinkin jo hommassa täysin mukana. Nuorisovaltuustossa opin, että kunnassa päätetään monista todella tärkeistä asioista. Lisäksi huomasin, että asioihin voi vaikuttaa. Hieman yli vuoden nuorisovaltuustossa oltuani minut valittiin edustajaksemme kunnan sivistyslautakuntaan. Siellä pääsin näkemään, miten päätöksiä tehdään ja myös ottamaan osaa keskusteluun. Huomasin, että nuoret puuttuivat päättäjien joukosta lähes kokonaan, ja pääsinkin tuomaan monessa asiassa esiin nuorten näkökulman, joka muuten olisi jäänyt huomiotta. 

Samalla minut valittiin myös Uudenmaan maakunnalliseen nuorisovaltuustoon Manuun. Sielläkin pääsin heti vastuutehtäviin, kun minut valittiin Manun sihteeriksi. Tehtävä sisälsi kokousten esityslistojen ja kokouskutsujen teon, pöytäkirjan pitämisen kokouksissa sekä Manun hallituksessa ja puheenjohtajistossa työskentelyn sekä toiminnan yleisen organisoinnin ja juoksevien asioiden hoitamisen. Manussa opin paljon erityisesti kokouskäytännöistä sekä sujuvasta päätöksenteosta.

Vuoden 2019 keväällä minut valittiin Nurmijärven nuorisovaltuuston puheenjohtajaksi. Kyseessä oli vastuullinen luottamustehtävä, jota oli hienoa päästä hoitamaan. Laadin nuorisovaltuuston esityslistat, johdin sen kokoukset ja pidin yhteyttä sidosryhmiin ja kunnan päättäjiin. Minut valittiin myös nuorisovaltuuston edustajaksi Nurmijärven kunnanvaltuustoon. Pääsin osallistumaan paitsi kunnanvaltuuston kokouksiin, myös sen kyselytunneille, jossa käydään läpi kunnan ajankohtaisia asioita. Näissä kokouksissa olen oppinut todella paljon Nurmijärven kunnan tilasta, haasteista ja vahvuuksista. Olen päässyt osallistumaan myös kunnan joukkoliikennetyöryhmän työskentelyyn. 

Olen toiminut myös puolueen toiminnassa jo jonkin aikaa. Keskustanuorten toiminnassa olen päässyt oppimaan paljon uutta politiikasta ja tapaamaan uusia ihmisiä. Olen toiminut mm. Keskustanuorten energiapoliittisen työryhmän jäsenenä. Vuonna 2021 toimin kansanedustaja Matti Vanhasen ja Hanna Kososen avustajan sijaisena muutaman kuukauden, ja olenkin päässyt tekemään töitä monien politiikan rautaisten ammattilaisten kanssa. Myös tästä kokemuksesta on varmasti hyötyä myös kuntamme päätöksenteossa.

Haluatko tutustua minuun tarkemmin? Ota minuun yhteyttä!