Otto Iisak Suhonen

Kuka olen?


Olen 22-vuotias oikeustieteen opiskelija ja Nurmijärven nuorin kunnanvaltuutettu. 

Otto opiskelemassa

Olen viettänyt lapsuuteni ja käynyt kouluni Nurmijärven Klaukkalassa. Peruskouluni kävin Isoniitun koulussa, josta minulla on paljon hyviä muistoja. Muistan hyvin, kuinka hienoa oli päästä leikkimään ja pelailemaan oikeaan metsään välitunneilla, ja kännykät loistivat alakoulun arjessa poissaolollaan. Opettajani olivat mahtavia. Heidän merkityksensä tajuaa vasta näin jälkikäteen. Asiat olivat pitkälti hyvin. Tukea sai, kun sitä tarvitsi, ja koulunkäyti oli motivoivaa. On mielenkiintoista seurata, kun pikkuveljeni käy nyt alakoulussa läpi samoja vaiheita, kuin minä 10 vuotta sitten. Olen huomannut, että todella moni asia on kouluissa vielä samoin, kuin omina kouluaikoinani, mutta paljon on myös muuttunut. Minulle on ollut näistä melko tuoreista oppilasnäkökulman kokemuksistani hyötyä kuntapäättäjänä, ja uskoisin näin olevan myös eduskunnassa. Koulutusta on tärkeää kehittää oppilaan näkökulma keskiössä.

Yläkoulun jälkeen menin lukioon Klaukkalaan Arkadian Yhteislyseoon. Lukio oli haastavaa, mutta myös mielenkiintoista. Pääsin näkemään ja kokemaan ne kovat paineet, joita raskas lukio-opiskelu, sen lopussa häämöttävät ylioppilaskirjoitukset ja takaraivossa hakkaava hoppu tietää tulevaisuuden uravalinta luovat. Osaan kuvitella helposti tilanteen, jossa nykyajan lukiolaiset ovat. Olisi valtavan tärkeää luoda heille positiivinen kuva tulevasta, joka on täynnä mahdollisuuksia. Opiskelupaikkojen määrää pitäisi nostaa sellaiselle tasolle, ettei lukion lopun tarvitsisi olla täynnä painetta siitä, pääseekö jonnekin opiskelemaan. Toisen asteen opiskelijoille pitää luoda varmuutta siitä, että jatko-opiskelemaan kyllä pääsee.

Tällä hetkellä opiskelen Helsingin yliopistossa oikeustiedettä. On tosi hienoa, että meillä on Suomessa opiskelijalle maksuton korkeakoulutus, johon osallistuminen ei riipu kiinni taustasta tai varallisuudesta. Näin pitää olla jatkossakin.

Tärkeimmät luottamustoimeni:

 • Kunnanvaltuutettu 2021->
 • Kunnanhallituksen jäsen 2023->
 • Kunnanhallituksen edustaja Aleksia-liikelaitoksessa 2023->
 • Sivistyslautakunnan jäsen 2021->
 • Kunnanhallituksen varajäsen 2022-2023
 • Ylva-konsernin hallintoneuvoston jäsen 2024->
 • Kansanedustaja Matti Vanhasen ja Hanna Kososen eduskunta-avustaja 3/2021-6/2021
 • Nuorisovaltuutettu 2017-2021
 • Nuorisovaltuuston puheenjohtaja 6/2019-12/2020
 • Uudenmaan Keskustan piirin varapuheenjohtaja 2023->
 • Uudenmaan keskustanuorten varapuheenjohtaja 2023
 • Uudenmaan keskustanuorten piirihallituksen jäsen/varajäsen 2018-2022, 2024->

Otto harrastuksissa

Olen harrastanut elämäni aikana musiikkia ja urheilua. Musiikkiharrastukseni alkoi eskarissa ja jatkui aina yläkouluun asti. Pääsin kokemaan Nurmijärven musiikkiopiston, Nurmijärven opiston ja koulun bändikerhon tarjoamat elämykset. Niinkin tavalliset asiat, kuin koulun esitykset ja kerhot voivat tarjota lapselle suuria onnistumisen ja yhdessä tekemisen kokemuksia, joita on tärkeää vaalia. Olen seurannut ilolla koulujen yhteydessä toimivien harrastuskerhojen yleistymistä ja pidän tärkeänä sen kaltaisen toiminnan jatkumista. Niin sanottua harrastamisen Suomen mallia on tärkeä kehittää jatkossakin.

Musiikkia tärkeämpi harrastukseni on ollut liikunta. Aloin alakoulussa harrastamaan maastohiihtoa, ja se vei mennessään varsin nopeasti. Kiersin yläkoulun ajan sm-kilpailuja ja treenejä saattoi olla viikossa kuutena päivänä. Harrastus sisälsi paljon hienoja kokemuksia, uudenlaisia elämyksiä ja sieltä löytyi myös hyviä ystäviä. Tunnen suurta arvostusta seuratoimijoita kohtaan ja nostan hattua erityisesti heille, jotka tekevät lasten ja nuorten eteen töitä pienellä korvauksella tai jopa kokonaan ilman sitä. Seurojen työ on korvaamatonta, ja kunnan pitää se mahdollistaa. Myös harrastetasoinen liikunta on tärkeä huomioida kilpaurheilun ohella.

Liikuntaharrastukset luovat myös elämänmittaista hyvinvointia. Vaikka itsellänikin kilpaurheilu on jo jäänyt taakse, on se jättänyt jälkeensä liikunnallisen elämäntavan. Nykyisin harrastan erilaisia kestävyyslajeja kuntoilupohjalta. Lähimetsät ovat tulleet tutuksi polkujuoksun merkeissä, talvet kuluvat lähialueen hiihtoladuilla ja välillä tulee käytyä myös iltarasteilla tai pyöräilemässä niin maastossa kuin maantielläkin ympäri Uudenmaan. Pidän todella tärkeänä, että ulkoilupaikat ovat saavutettavia ja liikunta on helppoa. Esimerkiksi Espoon Nuuksion ympäristössä pohditaan kansallispuiston laajentamista, joka pahimmillaan voisi estää iltarastitoiminnan, hiihtolatujen pitämisen ja maastopyöräilyn laajalla alueella. Tällaisissa uudistuksissa liikuntamahdollisuudet on ehdottomasti pidettävä mukana.

Otto vaikuttamassa

Olen ollut kiinnostunut uutisista ja maailman tapahtumista alakouluikäisestä lähtien. Joskus vanhempani saattoivat löytää minut lukemasta Helsingin Sanomia keittiön pöydässä tai kuuntelemassa radiouutisia. Tämä kiinnostus on jatkunut, ja nykyään olenkin vaikuttajana monessa mukana.

Kasvoin vaikuttajaksi nuorisovaltuustossa. Lähdin mukaan sen toimintaan 9. luokalla, ja pian olinkin jo hommassa täysin mukana. Nuorisovaltuustossa opin, kuinka asioista päätetään, ja miten niihin voi vaikuttaa. Pian pääsin edustamaan kunnan luottamuselimiin ja huomasin, että nuoret puuttuivat päättäjien joukosta lähes kokonaan. Pääsinkin tuomaan monessa asiassa esiin nuorten näkökulman, joka muuten olisi jäänyt huomiotta. 

Samalla minut valittiin myös Uudenmaan maakunnalliseen nuorisovaltuustoon Manuun. Sielläkin pääsin heti vastuutehtäviin, kun minut valittiin Manun sihteeriksi. Tehtävä sisälsi kokousten esityslistojen ja kokouskutsujen teon, pöytäkirjan pitämisen kokouksissa sekä Manun hallituksessa ja puheenjohtajistossa työskentelyn sekä toiminnan yleisen organisoinnin ja juoksevien asioiden hoitamisen. Manussa opin paljon erityisesti kokouskäytännöistä sekä sujuvasta päätöksenteosta.

Vuoden 2019 keväällä minut valittiin Nurmijärven nuorisovaltuuston puheenjohtajaksi. Kyseessä oli vastuullinen luottamustehtävä, jota oli hienoa päästä hoitamaan. Laadin nuorisovaltuuston esityslistat, johdin sen kokoukset ja pidin yhteyttä sidosryhmiin ja kunnan päättäjiin. Minut valittiin myös nuorisovaltuuston edustajaksi Nurmijärven kunnanvaltuustoon. Pääsin osallistumaan paitsi kunnanvaltuuston kokouksiin, myös sen kyselytunneille, jossa käydään läpi kunnan ajankohtaisia asioita. Näissä kokouksissa olen oppinut todella paljon Nurmijärven kunnan tilasta, haasteista ja vahvuuksista. Olen päässyt osallistumaan myös kunnan joukkoliikennetyöryhmän työskentelyyn. 

Olen toiminut myös puolueen toiminnassa jo jonkin aikaa. Keskustanuorten toiminnassa olen päässyt oppimaan paljon uutta politiikasta ja tapaamaan uusia ihmisiä. Olen toiminut mm. Keskustanuorten energiapoliittisen työryhmän jäsenenä. Tällä hetkellä toimin Uudenmaan Keskustan varapuheenjohtajana ja Keskustan valtakunnallisen ulko- ja turvallisuuspoliittisen työryhmän jäsenenä. Vuonna 2021 toimin kansanedustaja Matti Vanhasen ja Hanna Kososen avustajan sijaisena muutaman kuukauden, ja olenkin päässyt tekemään töitä monien politiikan rautaisten ammattilaisten kanssa. 

Haluatko tutustua minuun tarkemmin? Ota minuun yhteyttä!

Kuvia minusta