Puhe Kansallisen veteraanipäivän juhlassa

27.04.2024

Sain kunnian tuoda kunnan tervehdyksen Nurmijärven seurakuntakeskuksessa pidettyyn Nurmijärven kansallisen veteraanipäivän juhlaan. Voit lukea tervehdyspuheeni alta:


Kunniotetut sotiemme veteraanien läheiset, arvon juhlavieraat,

Vietämme tänään kansallista veteraanipäivää. Tänään on kulunut 79 vuotta Suomen puolustusvoimien viimeisestä sotapäivästä. Kansallisena veteraanipäivänä muistamme veteraanipolvemme mittaamattomia ponnistuksia ja uhrauksia itsenäisyytemme puolesta. Näistä itsenäisyyden hedelmistä olemme saaneet nauttia jo vuosikymmeniä. Nautimme niistä myös nyt ja tulevaisuudessa.

"Ukki kertoi jatkosodastasiitä alikersantti Rokasta", sanailee Arttu Wiskari laulussaan

Tänä vuonna kansallisen veteraanipäivän teema on: Veteraanien perintö turvataan – yhdessä onnistumme. Tähän mennessä sota-aikojemme perinnön tärkeimpiä välittäjiä ovatkin olleet nuo ukit, mummit, isät ja äidit, jotka ovat sotavuodet itse kokeneet.

Itse olen useamman sotaveteraanin lapsenlapsenlapsi. Edesmenneet isoisoisäni eivät ole olleet kertomassa minulle noista ajoista. Elämmekin aikaa, jolloin veteraanien perinnön säilyminen ja sen välittyminen seuraaville sukupolville ei ole itsestään selvää.

Veteraanisukupolven poistuessa vääjäämättä keskuudestamme on entistä tärkeämpää muistaa itsenäisyytemme puolesta tehtyä työtä ja sen tekijöiden perintöä. Perintö täytyy välittää seuraavillekin sukupolville ja myös vastuu tästä välitystyöstä siirtyy eteenpäin.

Eurooppa on elänyt nyt jo useamman vuoden uudessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa. Hyökkäyssodan riehuessa Euroopassa moni meistä nuoristakin on ymmärtänyt sen, ettei rauha ja itsenäisyys ole itsestään selvää. Moni on myös kiinnostunut siitä, mitä noina vuosina kotimaassamme tapahtui. Suoritin itse varusmiespalveluksen, kun Ukrainan ympäristöstä alkoi kuulua huolestuttavia viestejä tilanteen kiristymisestä. Itsenäisyyspäivänä 2021 kokoonnuimme kasarmin auditorioon katsomaan Tuntemattoman sotilaan. Tunnelma elokuvan jälkeen oli vakava, se sai ajattelemaan. Moni pohti omia esivahempiaan, heistä kuultuja tarinoita. Miltähän heistä sota tuntui? Mielessä kävi myös, mitä jos itse joutuisi tuohon tilanteeseen. Kolmisen kuukautta myöhemmin alkoi Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Hinta, joka itsenäisyydestämme maksettiin, oli meistä jokaisella kirkkaana mielessä.

Hyvät juhlavieraat, on onni, että Nurmijärvellä on tehty hyvää työtä veteraanien muiston vaalimiseksi. Taustatutkimusta tätä puhetta varten tehdessäni löysin ilahduttavan paljon talteen otettua tietoa kuntamme vaiheista sotavuosina. Löysin päivämäärät, joina tällä kirkonmäellä Nurmijärven miehet saateltiin matkalle kohti rintamaa. Löysin luvut paikallistemme tekemistä uhrauksista. Talvi- ja jatkosodassa sen suurimman hinnan maamme itsenäisyydestä maksoivat 399 nurmijärveläistä näissä sodissa kuollutta. Löysin paljon kertomuksia, muistoja ja tarinoita. On valtavan tärkeää, että niitä on kerätty talteen.

Haluan Nurmijärven kunnan puolesta kiittää aktiivisesta veteraanien ja sodan ajan perinteiden ja muistojen vaalimisesta kuntamme veteraanijärjestöjä, reserviläisyhdistyksiä ja karjala-seuraa, Nurmijärvi-seuraa, muita alan toimijoita sekä erityisesti toimintaansa päättäviä Nurmijärven Rintamaveteraaneja. 54 vuoden kunniakas työnne veteraanien tukemiseksi ja heidän perintönsä välittämiseksi jatkuu nyt seuraavien toimesta.

"Nyt paremmin ymmärrän tarinan
Ja hänen tekojaan arvostan",
jatkuu Wiskarin laulu

Olen varma, että yhdessä onnistumme tämän tarinan ja arvostuksen välittämään myös seuraaville sukupolville. Itsenäisyyden hedelmät ja rauha eivät saa olla jatkossakaan itsestään selvyyksiä.

Näillä sanoilla tervehdin Nurmijärven kunnan puolesta tänne kokoontunutta juhlaväkeä ja kiitän kaikkia päivän juhlallisuuksien järjestelyihin osallistuneita arvokkaasta työstänne. Oikein hyvää kansallista veteraanipäivää.