Olisiko viimein aika kuunnella lukion käyttäjiä?

22.02.2023
Kuva: Nurmijärven uutisten nettisivu
Kuva: Nurmijärven uutisten nettisivu

Nurmijärven lukion ja Nurmijärven yhteiskoulun rehtorit vetoavat haastattelussaan (NU 18.2.) Nurmijärven lukion sijoituspaikan tarkastelemiseksi uudelleen. Rehtorit toivovat, että kunnassa katsottaisiin tulevaisuuteen ja muistuttavat, että erillinen lukiorakennus kasvattaisi lukion vetovoimaa.

Lukion erillisyys olisi erittäin tärkeää sen vetovoiman kannalta. Sekä opiskelijat että opettajat ovat kannattaneet lukion toteuttamista erillisenä rakennuksena.

Olemme samaa mieltä rehtoreiden kanssa. Lukion erillisyys olisi erittäin tärkeää sen vetovoiman kannalta. Sekä opiskelijat että opettajat ovat kannattaneet lukion toteuttamista erillisenä rakennuksena. Lukion sijoittamisessa Nurmijärven yhteiskoulun yhteyteen on haasteena muun muassa pysäköintipaikkojen riittävyys ja hankkeen mittavat väistötilakustannukset. Tilanteessa, jossa kuntamme lukiolaisista kilpailevat useat ympäryskuntien lukiot, on lukiomme vetovoimaisuudesta pidettävä huolta. On muistettava, että kunta saa lukiotoimintaan valtion rahoitusta opiskelijamäärän suhteessa. Lukion vetovoimaisuus on siis myös talouskysymys.

Nurmijärven kirkonkylän kehittämissuunnitelman valmistelu käynnistyi hiljattain. Kuitenkin Nurmijärven lukion sijoittaminen on päätetty erikseen rajata tämän kehittämistyön ulkopuolelle. Kokemustemme mukaan kirkonkyläläiset haluavat keskustaan suurten koulukompleksien sijasta laadukkaita asuintaloja ja viehättäviä oleskelupihoja, jotta Kirkonkylä saisi arvoisensa ilmeen ja liikettä keskustaan. Nyt suunnitelmissa on päivittäinen mopo- ja autoralli, kun koulun 900 oppilasta ja opiskelijaa pörrää ympäri korttelia. Keskuskortteliimme paalutettaisiin 1000 henkilön opetusyksikkö, joka seisoo parkkipaikkoineen illat ja viikonloput pääosin tyhjillään liikuntasalin käyttöä lukuun ottamatta. Minkäänlaista viheraluetta ei koulun tontille todennäköisesti mahdu. Tällaistako keskustaa me haluamme Kirkonkylään?

Viime vuonna vetosimme valtuustoaloitteella, että lukion sijainti otettaisiin mukaan kehittämissuunnitelman tarkasteluun. Valtuuston äänestyksessä jäimme kuitenkin asiassa vähemmistöön. Lisäksi sivistyslautakuntamme on kahteen otteeseen lausunut huolensa lukion sijoittamisesta Nurmijärven yhteiskoulun tontille, mutta asiantuntijalautakuntamme huolille ei ole annettu mitään arvoa.

On hienoa, että kunnassamme on rohkeita rehtoreita, jotka uskaltavat tällä tavalla puolustaa nuorten etua. Heitä kannattaisi kuunnella tarkalla korvalla, sillä he tuntevat koulujen ruohonjuuritason tilanteen parhaiten. Olisiko siis nyt aika ottaa lukion sijainti vielä uuteen tarkasteluun? Me olemme siihen valmiita.

Mielipidekirjoitus on julkaistu Nurmijärven uutisissa 22.2.2023. Se on kirjoitettu yhdessä kunnanvaltuutettu ja sivistuslautakunnan puheenjohtaja Virpi Korhosen (kesk.) kanssa.