Nurmijärven lukion rakentamisesta saatava nopea päätös

28.04.2021

Nurmijärven Uutiset kertoi nuorten kiinnostuksen lukiokoulutusta kohtaan pysyneen ennallaan. Tämän kevään yhteishaussa ensisijaisten hakijoiden määrä oli noussut yksityisessä Arkadian yhteislyseossa ja vastaavasti laskenut kunnallisissa Nurmijärven lukion Kirkonkylän ja Rajamäen yksiköissä. Epätietoisuus Nurmijärven lukion uudisrakennuksen rakentamisesta ja sijainnista vähentää kunnallisen lukion houkuttelevuutta. Siksi asiaan tulee saada nopeasti ratkaisu. Arkadiaan hyväksytään tänä vuonna vain kaksi kolmesta ensisijaisesta hakijasta. Jäljelle jäävästä kolmanneksesta suuri osa pyrkii Kirkonkylään lukio-opintoihin, joten lukiopaikoille on tarvetta myös jatkossa.

Nurmijärven lukion uudisrakennuksen sijainti Kirkonkylässä mahdollistaa opetuksen saavutettavuuden joka puolelta Nurmijärveä, kunhan julkisen liikenteen yhteyksiä vahvistetaan. Lukio myös vastaisi huutavaan sisäliikuntatilojen pulaan Kirkonkylällä, ja sen sijainnin tuleekin palvella tilojen päivä-, ilta- ja viikonloppukäyttöä mahdollisimman tehokkaasti.

Kunnallisen lukion tärkeä tehtävä onkin mahdollistaa pääsy lukioon alhaisemmallakin keskiarvolla sekä tarjota opiskelijoille riittävät tukipalvelut. Näin mahdollisimman monelle nuorelle tarjoutuu lukioväylä jatko-opintoihin.

Keskusteluissa esiintyy myös näkemystä, että Nurmijärvellä ei tarvittaisi kunnallista lukiota, vaan lukio-opetuksen toteutus tulisi laskea ainoastaan yksityisen ja ympäristökuntien lukioiden varaan. On kuitenkin huomattava, että viime vuosina nämä lähistön muut lukiot ovat vaatineet opiskelijoilta vähintään vajaan kahdeksan keskiarvoa. Kunnallisen lukion tärkeä tehtävä onkin mahdollistaa pääsy lukioon alhaisemmallakin keskiarvolla sekä tarjota opiskelijoille riittävät tukipalvelut. Näin mahdollisimman monelle nuorelle tarjoutuu lukioväylä jatko-opintoihin. Laadukas lukio-opetus ja laaja kurssitarjonta ovat kunnalle kilpailuetu. Huolehditaan, että näin on myös jatkossa.

Mielipidekirjoitus on julkaistu Nurmijärven uutisissa 28.4.2021. Se on kirjoitettu yhdessä kuntavaaliehdokas Virpi Korhosen (kesk.) kanssa.