Kokouspäivitys: Klaukkalan minipave ja Aleksian ulkoistus

05.03.2024

Viimeisen viikon aikana olemme kokoustaneet suurten asioiden äärellä kunnanhallituksessa 4.3. ja sivistyslautakunnassa 29.2. Aiheet olivat kokouksissa osittain päällekkäisiä, joten yhdistetäänpä tämä päivityskin niiden osalta. Alla poiminnat tärkeimmistä asioista, jotka olivat käsittelyssä.

Klaukkalan minipalveluverkko

Klaukkalan minipalveluverkkoa on valmisteltu viime kesästä lähtien. Syrjälän koulu ja Urheilupuiston koulu ovat siirtymässä väistötiloihin sisäilmaongelmien vuoksi, mikä on johtanut tarpeeseen tarkastella Klaukkalan kouluverkon tulevaisuutta. Syksyn aikana viranhaltijat ovat valmisteleet kolme vaihtoehtoa, joissa jokaisessa on merkittäviä haasteita. Kaikissa niissä alakoululaisia kävisi jatkossa koulua jopa  850 - yli 1000 lapsen yksikössä. Osa malleista myös aiheuttaisi tilanteen, jossa kaikki saman alakoulun oppilaat eivät enää jatkossa pääsisi samaan yläkouluun. 

Olemme yli puolerajojen muodostetulla luottamushenkilötyötyhmällä valmistelleet hyvässä yhteistyössä mallin, jossa Klaukkalaan rakennettaisiin uusi Urheilupuiston koulu (n. 500 lasta) nykyisen koulun tontille, uusi Klaukkalan koulu (n. 650 lasta) nykyisen koulun tontille ja Viirinlaakson päiväkoti-koulu (n. 420 lasta) Klaukkalan Tokmannin taakse. Tässä mallissa mistään yksiköstä ei tulisi massiivista, ja säästöjä saataisiin mm. väistötilakustannuksista. Hajautettu malli vähentäisi riskejä, ja esimerkiksi Urheilupuiston koulu valmistuisi 

Kunnanhallituksen kokouksessa esitin palveluverkkotyön palauttamista valmisteluun, jotta tämä vaihtoehto selvitettäisiin. Lisäksi samalla esitin selvitettäväksi mm. tieyhteyden rakentamista Viirinlaakson tontille Luhtajoentien suunnasta nykyisen ahtaan Ratsutilantien sijasta. Esitys sai hallituksessa laajan kannatuksen, ja asia palautettiin valmisteluun yksimielisesti. Valmistelu valmistuu näillä näkymin kesäkuuhun mennessä. Alla on muutama kuva, jotka avaavat selvitykseen lähetettyä esitystä. Tarkka päätösteksti löytyy kunnan tiedotteesta.

Aleksia-liikelaitoksen ulkoistus

Toinen merkittävä sivistyslautakunnassa ja kunnanhallituksessa käsittelyssämme ollut asia oli kunnan ruoka- ja siivouspalveluiden ulkoistaminen. Tällä hetkellä palvelut tuottaa kunnan omistama Aleksia liikelaitos. Syksyn aikana on pohdittu, voitaisiinko palvelut tuottamalla saada aikaan säästöjä. Itse näen, että ainakaan merkittäviä säästöjä ei olisi saatavissa, sillä Aleksian toiminta on jo nyt melko kustannustehokasta. Jos näitä tärkeitä palveluita alettaisiin kilpailuttamaan, olisi siinä myös isoja riskejä liittyen palvelun laatuun. Sopimustekstiin kun on haastavaa kirjoittaa yksiselitteisesti sitä, mikä on esimerkiksi riittävän laadukasta makaronilaatikkoa. Ruoan laatua ei voida numeroilla helposti mitata. Myös huoltovarmuussyistä näen, että ruokapalvelut on tärkeää pitää kunnan omissa käsissä. 

Sivistyslautakunnassa annoimme lausunnon ulkoistuksesta. Lausunto oli kriittinen, ja lisäysesityksestäni lautakunta lisäsi siihen huolen, pystyykö Aleksia tarjoamaan palveluita siirtymäkauden aikana, jos ulkoistuksessa edetään. Ruoka- ja siivouspalvelualalla on työvoimapula, ja henkilöstö voisi hyvin jättää uppoavan laivan, jos horisontissa siintäisi liikkeenluovutus yksityiselle palveluntuottajalle. Kunnanhallituksen kokouksessa hallitus päätti yksimielisesti esittää valtuustolle, ettei ulkoistuksessa edetä. Asia on valtuuston käsittelyssä 13.3.

Yle uutisoi tänään, kuinka Nurmijärvi on valitettavasti Suomen kärkikuntia tarkasteltaessa sitä, missä yläkoululaiset syövät vähiten kouluruokaa. Ajattelen itse, että Aleksialle pitäisi asettaa nyt kovat tavoitteet tämän ongelman taklaamiseen. Kouluruoka on monelle päivän tärkein ateria, ja sen laatu voisi olla kunnallemme jatkossa jopa kilpailuvaltti.

Muita asioita

Kunnahallituksessa oli myös käsittelyssä Keskustan pitkäaikaisen valtuutetun ja kunnanhallituksen jäsenen Tapio Sivulan ero kunnan luottamustehtävistä hänen muutettua toiselle paikkakunnalle. Tästä seuraakin, että hänen tilalleen nimetään 13.3. uusi kunnanhallituksen jäsen. 

Kokouspäivitykset ovat tiiviitä (ja joskus vähemmän tiiviitä) päivityksiä kuntapolitiikan arjesta. Kunnan kokousten pöytäkirjat aineistoineen ilmestyvät noin viikon viiveellä tänne.